2014. május 14., szerda

A Cserépkályha Részei

A cserépkályha felépítése
Bár mindegyik épített cserépkályha egyedi, mégis rendelkeznek olyan főbb elemekkel amelyek a típusától függetlenül azonosak.

A belső tér két részre osztható a tűztérre, ahova a tüzelőanyagot berakjuk és a füstjáratokra.
A cserépkályhák esetében a füstjáratok ugyanolyan fontosak mint maga a tűztér, mivel a füst elvezetésére épített járatokon keresztül adja le ha hőt. a kályha.
A megfelelően megválasztott hosszúságú és felépítésű füstjárat a lehető legnagyobb mértékben elvonja a hőt a füstből, anélkül hogy túlhűlne, ezáltal a kicsapódó savas anyagok károsítanák a cserépkályha szerkezetét.

A cserépkályha alsó, a fűtésben nem résztvevő részét talapzatnak nevezzük. Ez a kiviteltől függően lehet magasabb vagy alacsonyabb, sima vagy díszített felületű.

A cserépkályák felépítése
A kályhatest a talapzaton áll, kívülről egyenes, sarok, vagy ívelt csempékkel van burkolva. A kályhacsempék adják a cserépkályha legköltségesebb részét és mivel tulajdonképpen ezt fogjuk látni a kályhából, érdemes rászánni az időt a kiválasztására.

A cserépkályha legfelső részét párkánynak nevezzük, ez zárja le a kályhatestet. Szintén lehet különféle kivitelű, sima vagy díszített.

Ezen kívül a cserépkályhák rendelkezhetnek kivitelezéstől függően több résszel, tüzelőajtó, hamuajtó, rostély, stb. Szervesen csatlakozik hozzá a füstcső, amely a kályhát köti össze a kéménnyel, valamint épülhet mellé tüzelőfa tároló, melegen tartó fülke, vagy bármi ami megfogalmazódik a fantáziánkban.